/

Rom

Rom namnet eventuellt av etruskiskt ursprung, finska Rooma) är huvudstad i Italien och var även huvudstad i det romerska riket under antiken. Rom är huvudstad i regionen Lazio och huvudort i provinsen Rom. I Rom ligger även Vatikanstaten, centrum för Romersk-katolska kyrkan. Rom är byggt på de berömda sju kullarna: Aventinen, Caelius, Capitolium, Esquilinen, Palatinen, Quirinalen och Viminalen. Under senare tid räknas även Janiculum, Pincio, Vatikanska kullen och Velia till Roms kullar. Floden Tibern genomkorsar staden. Staden ligger som lägst 13 meter över havet vid piazza del Popolo och som högst 121 meter över havet på monte Mario. Rom är också den grönaste staden i Europa tack vare dess många parker. Appia Antikas park är den största stadsparken i världen och den med flest monument. Den sträcker sig från Colosseum till Ciampino. Andra parker är Villa Doria Pamphili, Villa Borghese, Villa Ada, Villa Glori och Gianicolo.

Restauranger och barer vi gillar

Casa Copelle

Med ett avundsvärt läge nära Pantheon och en lyxig, teatraliskt design - tänk dig sammetsdraperier, svarta lackbord och bokhyllor. Casa Coppelle sätter scenen för en romantiskt middag med hög klass av romersk-fransk mat. Galliska varumärken som foie gras och löksoppa tillsammans med uppdaterade romerska favoriter som cacio e pepe (pecorino och svartpeppar), här återuppfunnen som en risotto med räkor. Omnämnd i Guide Michelin. Boka i förväg.

Hi Res Rooftop Restaurant

Monument, kupoler, tak och terrasser: Detta kan du vänta dig när du äter middag på Hi-Res, en restaurang på översta våningen på Hotel Valadier, som ligger mellan Piazza di Spagna och Piazza del Popolo. Mörk parkett, vita bord och stolar. Glasväggar, ingenting har lämnats kvar till slumpen i denna eleganta restaurang i modern stil. Terrassen, som är naturligt öppen på sommaren är täckt och uppvärmd på vintern. Hög kvalitet på maten. Ung personal med mycket hög närvaro vad gäller service och välbefinnade. Sommelier med hög kompetens och intresse för gästen. Ett bra alternativ till de mer traditionella italienska restaurangerna

Il Fellini

Stora porträtt på huvudpersonerna i den berömda "Dolce Vita" är som en hyllning till regissören och lämnar en trevlig atmosfär i restaurangen, tillsammans med vackra läderfåtöljer bredvid bardisken. Il Fellini ligger på via Sicilia, inte långt från Villa Borghese. Maten är skapad av kocken Daniele Bernasconi i en vacker harmoni av smak och kultur, beredd med högkvalitativa råvaror och färskhet. Fisken kommer två gånger i veckan, de andra råvarorna beroende på säsong. Vinlistan är omsorgsfullt utvald och innehåller fantastiska viner som valts med största omsorg. Allt detta i en intim och mysig restaurang.

Isola Del Pescatore

Om du tar en dagstur ut till Roms kustlinje, ska du inte missa denna restaurang i Santa Severa. Den har en väldigt sommrig känsla, med sina blå trästolar som påminner om den typ av grekiska öar som är känd genom Mamma Mia! Maten är dock mycket bra. I huvudsak en fiskrestaurang förståss, men även andra rätter finns att tillgå. Servicen är snabb och uppmärksam. Det skall dock nämnas att restaurangen inte är speciellt billig. Läget bredvid både havet och Santa Severa slottet (numera museum) och matkvalitet samt service, gör den till en upplevelse man inte ska missa.

Pierluigi Restaurant

Denna populära fiskrestaurang är en härlig plats vid varma sommarkvällar med bord ute på det vackra Piazza de'Ricci. Som på de flesta italienska restauranger säljs färsk fisk per 100 gram, så tänk på att priset kan rasa iväg. I övrigt en elegant atmosfär, med fantastisk service. Maten är mycket väl tillagad, med specialteter som Antipasto di pesce crudo och Spaghetti alle vongole. En mycket gedigen vinlista utan att enbart innehålla exklusiva och dyra viner.

Hotell