/

Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad samt landets kulturella, politiska, mediala och ekonomiska centrum. Det är Sveriges såväl som Nordens folkrikaste tätort. Stockholm började etableras 1187, enligt Visbyfranciskanernas bok till följd av att Svearikets dåvarande huvudort, Sigtuna, härjades av balter samma år. Traditionellt brukar dock Birger jarl (cirka 1210–1266) räknas som stadens grundare 1252, i enlighet med skyddsbrevet för Fogdö kloster och Erikskrönikan. Närliggande norrut fanns en liten by, Väsby, vid motsvarande dagens Hötorget. Ortens ur försvars- och handelssynpunkt strategiska placering i Mälarens utlopp i Östersjön, avgränsande Uppland och Södermanland, avgjorde Stockholms tillkomst och ökande betydelse. Bebyggelse tilltog under 1200-talet på Stadsholmen, Helgeandsholmen och Kidaskär, sedermera Gråbrödraholmen, idag känd som Riddarholmen

Restauranger och barer vi gillar

Frantzén

Ett trevånings townhouse i Stockholm city är den nya platsen för Sveriges främste kock att återigen skapa kulinariska helhetsupplevelser i absolut världsklass till en liten och välbeställd skara gäster. Blott 23 sittplatser på 500 kvadratmeter borgar för att middagen på Frantzén blir exklusiv utöver vad som tidigare skådats i Stockholm. Konnässörer, recensenter och proffsätare från hela världen har gjort vågen – och i februari stämde till sist även Guide Michelin in i hyllningskören och delade ut tre stjärnor till Björn Franzèns skapelse. Är du matintresserad, ska du inte missa detta. En fantastisk upplevelse på alla plan, såväl smak som presentation i en perfekt leveransprecision. Det blir inte bättre!

Mathias Dahlgren Matbaren
@Grand Hôtel Stockholm

En av Stockholms bästa restauranger är den enstjärniga Michelin-resturangen Matbaren på Grand Hotel, som drivs av Mathias Dahlgren. Det avslappnade middagskonceptet är bara perfekt och atmosfären är härlig. Mathias Dahlgren har en lång historia att driva framgångsrika restauranger i Stockholm, med början på den legendariska Bon Loc mellan 1996 och 2005 och den belönades också en Michelin-stjärna. 2007 öppnade han Matsalen och Matbaren på Grand Hôtel. Matbaren fick sin stjärna 2009. Informell fine dining är precis vad du får på Matbaren. Personalen är otroligt vänliga, kunniga men först och främst avslappnade och uppmärksamma. Menyn är inte klassisk fine dining med en fast meny, istället finns det medelstora rätter som du beställer en efter en. Du kommer antagligen behöva två eller tre, men i all rättvisa blir det lätt också en fjärde, bara för att så mycket är så gott. Det finns också ett starkt fokus på vad säsongen erbjuder just nu. Du kommer inte att bli besviken. Priserna är ganska måttliga för att vara en Michelin-stjärne restaurang. Många år har passerat sedan starten, men konceptet håller fortfarande lika bra. Matbaren håller på att bli en av de klassiska restaurangerna i Stockholm där du alltid vet att både du och dina smaklökar blir väl omhändertagna.

Volt

Rena svenska maträtter till perfektion. Det är vad Volt handlar om. Och som bland de senare restaurangerna i Stockholm att tilldelas en Michelin-stjärna, är det ett tecken lika bra som att det här verkligen är en plats värd att besöka. De senaste åren har trenden i skandinavisk fine dining passat in i stereotypen. På Volt är det långt borta. Här har vi avslappnad nordisk fine dining. Om du inte visste att det finns en restaurang på Kommendörsgatan 16 på Östermalm, är det lätt att passera och förmodligen aldrig lägga märke till denna fantastiska lilla 30-stolarrestaurang. Under de senaste åren har det pratats mycket om den nya nordiska rörelsen i mat, och Volt har minskat det ytterligare med fokus på kärnan i svensk mat. Enkel och säsongsbetonad produktion, nära naturen som de beskriver sig, förvandlades till enkla men strålande rätter. En given restaurang att besöka på Stockholms mathimmel och dessutom till mycket konkurrenskraftigt pris.

Hotell