/

New York

New York är beläget i delstaten New Yorks sydligaste hörn vid Hudsonflodens mynning. Stadskärnan består sedan 1898 av fem stadsdelar (boroughs) som även har status som county: Manhattan (New York County), Brooklyn (Kings County), Queens (Queens County), Bronx (Bronx County) och Staten Island (Richmond County). Uppdelningen i boroughs är unik för New York. Staden gränsar vidare i väster till New Jersey via broar och tunnlar samt i nordväst till resten av delstaten New York Bland New Yorks mest kända områden och landmärken kan nämnas Frihetsgudinnan, Wall Street samt Broadways teaterdistrikt med Times Square på Mahattan. Frihetsgudinnan är en av de mest kända statyerna i världen och är belägen strax söder om Manhattan på ön Liberty Island. Times Square är centrum för teaterdistriktet Broadway och Manhattans centrala nöjeskvarter. Gatan Wall Street är belägen på nedre delen av Manhattan och har varit ett ledande handelskvarter sedan andra världskriget samt är även adress för börsen New York Stock Exchange

Restauranger och barer vi gillar

11 Madison Park

Enastående på alla sätt, Eleven Madison Park slår de allra flesta tre-stjärniga Michelin-krogarna på fingrarna. Även med mycket högt ställda förväntingar kommer dessa att med råge uppfyllas. Vansinnigt utsökt mat, fantastisk presentation, vacker atmosfär, perfekt service från början till slut, med en noggrann uppmärksamhet åt de små saker som höjer en upplevelse över andra. Perfekt exekverad måltid – ett måste om man besöker New York och är matintresserad. Om du inte får en reservation, vilket är förståeligt, kom dit under lunchtid och du kommer att behandlas på samma fantastiska sätt i baren som du skulle i matsalen. Missa inte detta!

Dead Rabbit NYC

Dead Rabbit är en väckelse av kombinationen livsmedelsbutik och bar, som försvann någon gång under förra seklet. Du kan komma hit och hitta en tjock pint irländsk stout och en kycklingpaj och gå därifrån med inlagd lök som skulle vara svåra att hitta någon annanstans utom på.. ääh, Irland... Eller så kan du ta dig upp till salongen där små tallrikar av ostron och musslor kokta i öl serveras tillsammans med rätter som scotch eggs och welsh rabbits (som irländsk grillad ost). Även om de är utsökta, är dessa rätter bara en inledning till alla olika drycker Dead Rabbit har. Oavsett vad du vill ha, kan bartenderna i de skarpt röda skjortorna och svarta hängslen göra nästan vad som helst. Den läderinbundna cocktailmenyn är imponerande, med nästan 72 drycker gjorda med allt från porter och absint till rom och eukalyptustinktur. Alla här talar med en irländsk accent, vilket gör att du känner som du är en del av inspelningen av Gangs of New York. Taken är gjorda av massiva träbjälkar och väggarna är täckta med inramade bilder av grundare, amerikanska poeter och gamla tidningsurklipp som visar ett land som föddes och utvecklades på gatorna i New York. Maten är mycket bra, drinkarna ändå bättre. När man är downtown Manhattan är detta ett absolut måste att stanna till på för lite lunch eller bara en drink. OBS! Missa inte deras helt otroliga Irish Coffee.

Del Posto

Rätter från executive chef Melissa Rodriguez på den unikt överdådiga och fashionabla Del Posto är vackert utformade, men i sanning är det hennes lekfulla tolkning av italiensk mat som gör det här köket kreativt. Naturligtvis, med grannar som High Line, Whitney Museum och Chelsea Market, är inte bara dess läge bästa tänkbara, men det finns en distinkt känsla av lyx här, vilket framgår av deras vackert klädda bord, polerad marmor och silkesdraperade fönster. Balkonger sitter ovanför den slående baren med levande pianomusik som sprider sig genom rummet. Men det är en varm känsla bland både kunder och den alldeles utmärkta personalen som känns speciell. Menyns höjdpunkter är kanapéer och toppklassiga klassiker som vitello tonnato, men njut av sådana uppdaterade skapelser som en varm fänkål och radicchiosallad slungad med balsam och russin. Pasta som farfalle med rostade rödbetor och rökt ricotta reflekterar influenser från norr. Sedan gnocchi med hälleflundra och kaviar som är en fantastisk rätt, liksom den mycket goda chokladbudinon med kokosnötssorbet. Ett mycket gott undantag till den utmärkta italienska vinlistan är de cirka 300 champagner som erbjuds. Michelinstjärna förståss. Italiensk mat blir inte bättre.

La Mercerie

Belägen inuti Roman och Williams Guild i Soho, finns La Mercerie ledd av kock Marie-Aude Rose med inspiration av vardagens franska matlagning. Caféet serverar frukost, en hela dagen meny, cocktails och en bara fransk vinlista. Här ska man svänga förbi och ta ett gott bakverk, kaffe eller specialte på väg till jobbet eller på andra äventyr. Det är allt i familjen här, där huvudmännen har samarbetat med Stephen Starr, den produktive restauratören bakom grannskapets Le Coucou och kocken, Marie-Aude Rose råkar vara gift med Le Coucous egen Daniel Rose. Du hittar kaféet i ena änden av boutique, med pulverblå fodrade bänkar och bord som dekorerats med fantastiska blommor. Det öppna köket är en syn i sig, med salvia-gröna kakel och glänsande köksredskap. På morgonmenyn erbjuds "eggscellent" rätter och bakverk, medan middagen parar klassisk fransk mat med spännande att dricka till. Missa inte deras boeuf bourguignon med krispig skinka och mjuk pärllök. Ett perfekt ställe att äta frukost på om du är i Soho.

Le Coucou
@11 Howard

Le Coucou lägger uppmärksamhet på Europa och kopplingen till det förflutna kommer på ett sätt som är både kreativt och friskt. Kocken Daniel Rose driver en restaurang i Paris som heter Spring, men han är från Chicago. Han har sagt att hans gammeldagsa franska meny är en hyllning till Lutèce, en restaurang på Manhattan som han aldrig besökte. Med andra ord, en kock som vet mycket om vad faktiska franska människor äter just nu har bestämt sig för att likna en sedan länge stängd Manhattan restaurang som gav många amerikaner sina idéer om franskt kök under de senaste fyra decennierna på 1900-talet. På Spring, hans första restaurang i Paris sätts marknadstillgången i förgrunden, efter årstiderna och sina egna samtida impulser. Le Coucous matlagning är mer influerad av gamla traditioner och inriktad på djurdelar, som tex bitar av stekt komage, crunchy på utsidan och underbart krämig på insidan. Eller ålen stekt i en sked av smör, med en vinaigrettesås som har en subtil och på något sätt mycket fransk smak av curry. Mycket av matlagningen handlar om glänsande kräm- och smörförstärkta såser som några yngre matgäster aldrig smakat. Dessa såser är inte avsevärt tunga eller dödande. Faktum är att de är så dynamiska, konturerna av deras smaker så exakta och givande, att smarta gäster slickar såserna från de tunga försilvrade matskedarna. Mr Rose och hans partner Stephen Starr, tillåter sig ett par teatraliska visuella referenser till de gamla franska restaurangerna. Menyn är skriven på franska, även om det finns engelska undertexter. Kockarna har alla höga vita kockmössor, och för många kunder kommer Le Coucou troligen att vara den första platsen de har sett den här huvudbonaden utanför barnböckerna. För det mesta undviker Le Coucou de saker som människor aldrig gillat på de gamla Le och La restaurangerna. Herr Rose bär tex alltid en svart tröja och ingen kockmössa. Hans moderna outfit sätter tonen i matsalen. Till höger om ytterdörren är en intim, soft-focus cocktailbar som dubblerar som ett väntområde. Det finns inga platser i baren, vilket är synd om du vill äta själv, men som också ger rummet lite romantik. Utrymmet öppnas när du går in i matsalen, med ljuskronor som ser ut som koncentriska ringar är upphängda ovanför de vita dukarna. Det som Le Coucou uppnår med sin design är imponerande. Det har en elegans som ligger långt utanför vardagen i New York. Det enda stället där Le Coucou faller något på fel sida av linjen mellan avslappnad och formell är i Daniel Skurnicks efterrätter. De är vackra, men vissa verkar för avslappnade efter de strängt eleganta huvudrätterna. Detta är en Michelin prisad restaurang med en stjärna. Utan tvekan dyr och svår att få bord på, men verkligen av toppklass.

Locanda Verde
@The Greenwich Hotel

Robert De Niro är ingen restaurangnybörjare. Det är sant att Ago, trattorian som han öppnade på The Greenwich Hotel i Tribeca, blev sågad ordentligt av kritiker, men som en kunnig restauratör, istället för att ändra lite grand, så började han om från början. Locanda Verde-hans nya restaurang, har en helt renoverad matsal som är mycket mer inbjudande än sin föregångare, med vinflaske fodrade bokhyllor, aluminium lampor, stora korgar av frukt i baren nära köket och bord som inte längre sitter supertätt ihop. Så tätt att servitören int kunde låta bli att komma åt dina glasögon när han passerade. Men den mest dramatiska förändringen är i köket. De Niro tog in Andrew Carmellini, en av stadens mest begåvade (just då mellan jobb) kockar, för att få med sig sin mat och hans betydande följe till Tribeca. Istället för Agos otroliga spinn på italienska standarder skickar Andrew ut maträtter så kaxiga att du kommer att rensa din tallrik ren och önska dig att du fick mer. Det enda man kan klaga på är mottagningen när man kommer till restaurangen. Den kan påminna dig om sin föregångare, med en ganska passiv hantering. När du dock har kommit in, är atmosfären och servicen dock varm och trevlig. Maten är så utplånande förförisk och även rimligt prissatt. Du förstår snabbt varför så många gäster står på väntelistan utanför restaurangen och hoppas på ett bord. Carmellinis har ett djärvt familjestils upplägg, där maträtterna på middagen alla är avsedda för att delas. Middagen kan enkelt börja med ett snack - en enkel planka med skivad capocollo och bitar med stark grana padano. Sedan för att fortsätta till viktigare saker. En enda tjock, köttig bläckfisktentakel som har långtidkokts tills det är mört, sedan grillats på kolgrillen och serverats med snygg roman- och grönbönsallad kommer inte att ligga länge i mitten av bordet. Inte heller kommer kockens brynta köttbullar, fläsk- och lammfärs hamburgare med skivad tomat och pickles på getost att bli långvariga. Menyn är stor men inte överväldigande. Familjestilsupplägget gör det enkelt att beställa från varje avsnitt. Efter antipasti, varför inte dela några mellanrätter pasta innan du går vidare till några rikliga huvudrätter? Huvurätterna är generösa nog att dela bara ett par bland en stor grupp, även om du inte beställer kycklingen för två- en hel fågel stekt med rikligt med vitlök och örter. Carmellini lagar mat som en italiensk mormor. Han levererar enkel mat med mycket hjärta Locanda Verde är den sällsynta italienska restaurangen med desserter som är värd att spara plats för. Karen DeMasco, en av stadens mest kända bakverkskockar (mest känd för sitt arbete på Craft), är en maestro på att göra efterrätterna perfekta och over the top himmelska. Allt hon gör finns på diplay på espresso-bar-disken. DeMascos äkta mästerverk är en fantastisk bägare jordgubbar, hallon och rabarber. Denna blandade bär "fantasia", med lager av shortbread, maräng och söt zabaglione är gjord för att delas av bordet, men så gott att du kommer slåss om slutet. Så är det med Locanda Verde. Oavsett hur mätt du än är, när det kommer mer mat, kan du ändå inte sluta äta...

Red Rooster Harlem

Red Rooster ligger i hjärtat av Harlem, och serverar ”comfort food” och har rötterna i det amerikanska cajun köket och de olika kulinariska traditionerna i grannskapet. Uppkallad till ära av den legendariska Harlem speakeasy som lockade stadsfolk, jazz greats, författare, politiker och några av de mest anmärkningsvärda figurerna från 20-talet som Adam Clayton Powell Jr., Nat King Cole och James Baldwin. Andrew Chapman och Marcus Samuelsson, som startat restaurangen har länge velat öppna en restaurang som skulle ha en positiv inverkan på grannskapets kulinariska landskap och dess samhälle i stort. På Red Rooster vill de dela historien om Harlem med sina gäster och erbjuda en plattform för att fira lokala konstnärer, musiker och kulinariska talanger. De omfamnar dagens Harlem med en anda av inklusivitet och samhälle genom att anställa sin personal från området och inspirera till bättre ätande genom lokala matlagningskurser och inköp från leverantörer i Harlem med omnejd. Harlem är ett unikt och historiskt rikt grannskap som Red Rooster vill vara en del av. De bjuder in att dela Harlems anda, där Chef Marcus Samuelsson förevigar sin passion för mat och till det grannskap som han kalla sitt hem. En fantastisk kulinarisk resa med musik och mäktig ambiance i största allmänhet. En kväll på Red Rooster är alltid en lyckad kväll.

Hotell